3-25 ugers kurser

Livsstilskurser

 

Læs her om vores tre søjler, se fagbeskrivelser og fagvalgsmuligheder og se et eksempel på et ugeskema

 
_D4_3876.jpg
 

Et nyt liv

Livsstilskurserne er blandt andet til dig, som ønsker at ændre livsstil permanent.

Måske ønsker du at tabe dig? Måske drømmer du om at få et højere selvværd? Eller om at få nye venner for livet? Måske vil du prøve kræfter med meditation, yoga og personlig udvikling? Eller måske vil du have tid til at gå i dybden og finde ind til kernen i en personlig udfordring eller problemstilling? Eller det hele på én gang?

På livsstilskurserne, der alle er af mere end to ugers varighed, arbejdes der med fundamentet, så din livsstilsændring bliver for livet. Uanset målsætning er du altid velkommen, om du er ung eller er midt eller sidst i livet.

Det får du

 • Viden om hvordan du skal spise for at leve et både lækkert og sundt liv.

 • Introduktion til en bred vifte af sunde og sjove motionsformer - indendørs og udendørs.

 • Omsorg, nærvær og kærlig indsigt i de (nogle gange) psykologiske baggrunde for dine livsstilsvaner.

 • Gå- og motionsture i noget af Danmarks smukkeste natur.

 • Alment dannende aktiviteter i form af spændende foredrag, musik og sang.

Jeg trappede helt ud af min antidepressive medicin. Jeg tabte 18 på de 12 uger og har nu nået et samlet vægttab på 35 kilo.
— Jesper, 38 år
_D4_4006.jpg
 
 

Kost, motion og psykologi

På Livsstilshøjskolen Gudum fokuserer vi på det “hele menneske” og et liv i balance. Vi tror på, at overvægt og usund livsstil kan have mange og komplekse bagvedliggende årsager.

Vi baserer livsstilskurserne på tre grundsøjler - kost, motion og personlig indsigt. Vi inspirerer dig til at spise anderledes og bedre - og vi introducerer dig til forskellige motionsformer, der styrker din sundhed.

Vigtigst af alt, får du større psykologisk indsigt i dig selv - nøglen, når du vil ændre vaner for livet. Undervejs nyder du selvfølgelig godt af omsorgen og det varme fællesskab, der altid er en del af et højskoleophold på Livsstilshøjskolen Gudum.

Håber du tilmelder dig, fordi så ses vi jo :-)

 
 
_D4_3917.jpg

Kost

Vores kost er ofte betinget af tillærte vaner gennem opvæksten. Og mad er tæt forbundet med følelser - det er her mange belønner sig selv. Uheldigvis er vi programmeret til at spise en langt mere kalorierig kost, end vi har brug for i dag.

På Livsstilshøjskolen Gudum får du viden om, hvordan du kan spise fedtfattigt, lækkert og sundt. Vi spiser varieret, og der er typisk flere valgmuligheder på buffeten.

Vi er stolte af bronzemærket i økologi, og vores gennemsnitlige forbrug af økologiske varer er cirka 50%. Og så tilstræber vi en bæredygtig produktion, hvor vi selv sylter og bager og i det hele taget laver maden fra bunden - med mindst muligt spild.

Se eksempler på ugemenuen her:

_D4_3215.jpg

Motion

Når du motionerer styrker du din muskulatur og øger din forbrænding. Der frigives endorfiner som giver velvære, balance og godt humør.

På Livsstilshøjskolen Gudum introduceres du til en række forskellige motionsformer, så du har mulighed for at finde “lige det” som kan blive en sjov, varig motionsform for dig. Som vi plejer at sige, “her træner du alene og i dit eget tempo - men sammen med andre”.

Sammen opbygger vi kroppens styrke, kondition, smidighed og balance - og du får rig mulighed for at sætte gang i forbrændingen og opnå et vægttab.

Lykkelige grin kan forekomme.

_D4_4080.jpg

Psykologi

Over- eller undervægt kan være et udslag af en nedarvet genetik, men kan også være et symptom på en psykisk ubalance. I alle tilfælde er det vigtigt, at møde sig selv med respekt.

Vaner er “strategier”, der dækker behov og sparer energi, men nogle af dem har omkostninger i form af “tømmermænd” og dårligt selvværd.

Et kursus på Livsstilshøjskolen øger indsigten i dig selv, så du kan gennemskue - og dermed bedre styrer - egne tanke- og handlemønstre.

Sidegevinsten kan være, at du bliver gladere for dig selv - for livet.

 
 
Mine forventninger om at tabe mig 10 kilo og blive glad for at dyrke motion er til fulde blevet indfriet. Jeg har faktisk tabt mig 27 kilo. Oveni har jeg fået så meget mere, som jeg slet ikke havde regnet med.
— Morten, 29 år
_D4_3270.jpg
 

Fagtemaer

 

Et kursusforløb på Livsstilshøjskolen Gudum består af to overordnede elementer: Dels en række obligatoriske fag, som vi har forvalgt til dig. Samt en række fag, du selv tilvælger ud fra dine personlige interesser og behov. Nedenfor ser du skolens fagtemaer.

 

Motion og natur

Livsstilshøjskolens fagtemaer byder blandt andet på tilbud til dig, der gerne vil bruge naturen som redskab i en varig livsstilsændring.

På Gudum får du brugt din krop på en sjov måde - og det foregår ofte i noget af Danmarks smukkeste (vestjyske) natur.

Du får motion, øget forbrænding og livsglæde - og inspiration til, hvordan du kan bruge naturen aktivt resten af livet.


Vægttab

Fagtemaerne rummer også tilbud for dig, der vil tabe dig - eller som har en en generel interesse i emnet.

Du opnår indsigt i, hvordan psyken påvirker dit syn på mad - og om kostens betydning for dit energiniveau.

Du bliver også klogere på motions betydning for menneskets psykiske og fysiske velvære.


Yoga & mindfulness

… er blandt andet undervisning i selvomsorg.

Med undervisning i yoga og mindfulness efterstræber vi en mere venlig og ikke-dømmende indstilling til os selv og vores omgivelser og oplever derigennem større indre ro og balance. Du får redskaber til, hvordan du selv fremover kan dyrke blid motion og opnå fysisk afstresning.


_D4_4528.jpg

Bevægelse & sundhed

Kroppen er lavet til at blive brugt langt mere end det er nødvendigt i vores del af verden.

Bevægelse er altafgørende for menneskets velbefindende og en af de billigste måder, at blive glad i låget på.

På livsstilslinjen får du indsigt i motionens betydning for dit velvære.


introduktion til Fitness-redskaber

Skolen har (næsten) alt, hvad du kan begære af fitnessmaskiner, cross trainere, romaskiner og løbebånd.

På kurset lærer du at bruge maskiner og udstyr korrekt, så du styrkes uden at få skader.

Vi udarbejder dit individuelle styrketræningsprogram, som du kan fortsætte, når du vender hjem. Medbring vandflaske og sved-håndklæde.


Personlig udvikling

Bliv klogere på dig selv og dine med-kursister. Vi ser på os selv og baggrundene for vores handlinger. Vi kommer ind på forskellige udviklingsteorier, tilegner os nye begreber og lærer os selv bedre at kende. Refleksionerne sætter os i stand til at agere mere konstruktivt - resten af livet.


Meditative fag

Mindfullness og yoga styrker din evne til at være til stede i nuet. Du bliver bedre til at rumme dine følelser, uden at distraheres af tanker om fortid og fremtid. Fagene styrker din mentale ro og giver fornyet energi til både krop og sjæl.


Madlavning

Her er vi kreative, når vi laver maden helt fra bunden. Ofte af økologiske råvarer eller råvarer som vi selv har sanket i naturen.

Du får indsigt i, hvilke typer af mad, der gør kroppen gør godt.

Vi tilpasser opskrifterne til årstidens råvarer, hvor en stor del er økologiske.

_D4_3630.jpg

Ud i naturen

Livsstilshøjskolen Gudum ligger placeret i noget af Danmarks for vildeste natur. Den skal du naturligvis opleve på klods hold, når du er her.

Vi traver, løber, sanker bær og svampe og laver fitness, mens vi indsnuser sæsonernes skiftende dufte og sætter blikket på uendeligt. Livet er godt.


Musik & sang

Musik heler og kan som intet andet udtrykke følelser og skabe livsglæde. Her får du lejlighed til at synge en masse.

Sangen bliver et værktøj, du på forskellig vis kan bruge fremover i en gladere og mere udtryksfuld livsstil.


Kreative fag

Det giver livsglæde at skabe noget og udtrykke sig. Det kan være i musik, ord, billeder og meget andet. Kreativitet og livsglæde er betydende elementer, når vi skal føle os som hele mennesker med værdi og fællesskab med andre. Kreativitet er derfor et vigtigt kapitel i en ny og vidunderlig livsstil.


_D4_3543.jpg

Ernæring & kost

Vores kost er ofte betinget af vaner, vi har lært gennem opvæksten, og uheldigvis er vi programmeret til at efterstræbe en langt mere kalorierig kost, end nødvendigt. På ernæringskurserne får du viden om, hvordan du spiser bæredygtigt, lækkert og sundt. Smagen af kærlighed.


Højskoleaften

Vi holder en række højskoleaftener hen over året. De er en slags åbent hus, hvor vi åbner dørene for alle, der har lyst til for en stund at opleve livet og stemningen på en højskole.

Typisk vil omdrejningspunktet være et foredrag, ofte et som vækker en debat, vi så tager i forlængelse.

Der bliver naturligvis også sunget højt fra højskolesangbogen. Hvis du selv går med en ide til en event eller et foredrag, men mangler rammen, så kontakt os.


Fællesfag

På Livsstilshøjskolen tilbyder vi en række “alment dannende” som er obligatoriske for alle. En fælles vitaminindsprøjtning til hjernen.

Fagene er som fællesnævner super spændende og handler i sidste ende om, hvem vi er, hvordan vi finder vores plads i livet og dermed optimere rammerne for et godt liv i balance.


Højskole & debat

Den frie debat er en vigtig grundsøjle for demokratiet.

På kurset benytter vi os af den danske vidtstrakte ytringsfrihed og lader meninger brydes.

Det kan være om religion, politik, kultur og samfundsforhold. Og vi holder fanen højt, hvad angår at rumme hinandens ofte vidt forskellige holdninger.


Foredrag

Noget af det bedste ved at gå på Livsstilshøjskolen Gudum er vores mange og alsidige foredrag om (næsten) alt - fra kunst over mad og blomsterdekorationer til motion, musik og kost.

Vi mener, at mennesket bliver rigere jo større indsigt det har i livets mange facetter.

Derfor, kom og lyt med, når der foredrages af egne undervisere eller foredragsholdere fra det ganske danske ind- og udland.

_D4_4381.jpg
 

Eksempel på skema

Skema.png
 
 
Da jeg stod med studenterhuen i hånden, trængte jeg til at starte på en frisk. Derfor tog jeg på Livstilshøjskolen Gudum for at begynde et nyt kapitel i mit liv. Her oplevede jeg, at alle så fremad og ønskede at løfte i flok.
— Lise, 25 år
_D4_3270.jpg
 

Tilvalg

Måske er du i en specifik livssituation med behov for en særlig indsats? Snup et kig på nedenstående række af tilbud, som vi smider oveni hatten, hvis du har behovet - ring gerne og hør nærmere.


Vejledning

Skolen tilbyder vejledning, der primært retter sig mod valg af erhverv og vejledning i forhold til din karriere efter endt uddannelse.

Vi arbejder med dit CV - både i form af et traditionelt kronologisk CV og et kompetencemotiveret CV.

Vi træner dig også i at gå til jobsamtale.


Kostsamtaler

Under kostsamtalerne taler vi om kostens betydning for vores mentale og fysiske sundhed. Vi afdækker også de kulturelle og psykologiske grunde til at vi spiser som vi gør.

Gennem samtale og reflektion bliver du klogere på dig selv og den madkultur du er en del af. Bevidstheden giver dig mulighed for at træffe mere bevidste valg om, hvilken kost du vil spise nu og i fremtiden.


NADA-øreakupunktur

NADA øreakupunktur er kendt for at lindre eller afhjælpe stress, koncentrationsbesvær, mareridt, angsttilstande, tankemylder, abstinenser eller fysisk og psykisk uro.

Alle kan tåle øreakupunktur og det kan ikke overdrives. Sterile nåle indsættes i dine ører, hvorefter du sidder i rolige omgivelser og slapper af. Ingen samtale undervejs, blot ro og stilhed.


Mentorordning

På Livsstilshøjskolen Gudum har vi to uddannede mentorer. Er du ung mellem 17½ og 25 år, og er du i i risiko for ikke at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse, kan mentoren hjælpe dig. Kravet er at du skal have en uddannelsesplan fra Ungdommens uddannelsesvejledning, hvor et højskoleophold indgår.

Du og din mentor laver en skriftlig aftale om, hvordan dit ophold på skolen skal forløbe.


Mentorens opgaver

 • At give dig introduktion til skolen når du starter

 • At informere dig om regler og rutiner

 • At holde dig fokuseret på dine mål

 • At bibringe dig trivsel og tryghed

 • At give dig introduktion til det sociale fællesskab

 • At hjælpe dig med at løse eventuelle konflikter

 • At have nærvær og være til stede for dig

 • At kontakt andre uden for skolen

 • At kontakte til forældre

 • I øvrigt alt forefaldende som du måtte have behov for