2 ugers kurser

Sund Livsstil

 

LÆS OM VORES TRE grundSØJLER, SE FAGBESKRIVELSER og tilvag OG se ET EKSEMPEL PÅ ET ugeSKEMA


 
_D4_3899.jpg
 

Kick-start dit nye liv

Sund Livsstilkurser er af to ugers varighed og henvender sig til dig, der har brug for et intensivt skub i den rigtige retning.

“Sund Livsstilskurser” minder indholdsmæssigt om de længere “livsstilskurserne”, men på de korte kurser bruger vi mindre tid på tilvalgsfag til fordel for et intensivt fokus på sundhed, trivsel og vægttab.

 

Det får du

 • Viden om hvordan du skal spise for at leve et både lækkert og sundt liv.

 • Introduktion til en bred vifte af sunde og sjove motionsformer - indendørs og udendørs.

 • Omsorg, nærvær og kærlig indsigt i de (nogle gange) psykologiske baggrunde for dine livsstilsvaner.

 • Gå- og motionsture i noget af Danmarks smukkeste natur.

 • Alment dannende aktiviteter i form af spændende foredrag, musik og sang.

Da jeg stod med studenterhuen i hånden, trængte jeg til at starte på en frisk. Derfor tog jeg på Livstilshøjskolen Gudum for at begynde et nyt kapitel i mit liv. Her oplevede jeg, at alle så fremad og ønskede at løfte i flok.
— Lise, 25 år.
_D4_4598.jpg
 
 

Kost, motion og psykologi

Vi baserer “Sund livsstilskurserne” på tre grundsøjler - kost, motion og personlig indsigt. Vi inspirerer dig til at spise anderledes og bedre - og vi introducerer dig til forskellige motionsformer, der styrker din sundhed.

Morgensamling, puls og styrketræning, blid motion, foredrag, sang og vandreture i den smukke natur giver dig ekstra energi, dybere selvindsigt, vitaminer til hjernen og redskaber til en god balance i dit liv.

Der veksles mellem teoretiske og praktiske timer, og undervisningen er tilrettelagt, så den i nogle fag følger fag og timer på skolens lange kurser (“Livsstilskurser”) og på andre tidspunkter forløber særskilt som undervisning for 2-ugerskursister (“Sund livsstilskurser”).

Undervejs nyder du selvfølgelig godt af det varme fællesskab, der altid er en del af et højskoleophold på Livsstilshøjskolen Gudum. Håber vi ses :-)

 
 
_D4_3917.jpg

Kost

Vores kost er ofte betinget af tillærte vaner gennem opvæksten. Og mad er tæt forbundet med følelser - det er her mange belønner sig selv. Uheldigvis er vi programmeret til at spise en langt mere kalorierig kost, end vi har brug for i dag.

På Livsstilshøjskolen Gudum får du viden om, hvordan du kan spise fedtfattigt, lækkert og sundt. Vi spiser varieret, og der er typisk flere valgmuligheder på buffeten.

Vi er stolte af bronzemærket i økologi, og vores gennemsnitlige forbrug af økologiske varer er cirka 50%. Og så tilstræber vi en bæredygtig produktion, hvor vi selv sylter og bager og i det hele taget laver maden fra bunden - med mindst muligt spild.

Se eksempler på ugemenuen her:

_D4_3215.jpg

Motion

Når du motionerer styrker du din muskulatur og øger din forbrænding. Der frigives endorfiner som giver velvære, ro og godt humør.

På Livsstilshøjskolen Gudum introduceres du til en række forskellige motionsformer, så du har mulighed for at finde lige “det” som kan blive en sjov, varig motionsform for dig. Som vi plejer at sige, “her træner du alene og i dit eget tempo - sammen med andre”.

Her opbygger du kroppens styrke, kondition, smidighed og balance - og du får rig mulighed for at sætte gang i forbrændingen og opnå et vægttab. Lykkelige grin kan forekomme.

_D4_4080.jpg

Psykologi

Over- eller undervægt kan være et udslag af en nedarvet genetik, men kan også være et symptom på en psykisk ubalance.

I begge tilfælde skal du møde dig selv med respekt.

Alle vaner er strategier, der dækker behov og sparer energi, men nogle af dem har omkostninger i form at “tømmermænd” og dårligt selvværd.

Et kursus på Livsstilshøjskolen øger indsigten i dig selv, så du kan gennemskue egne tanke- og handlemønstre.

Sidegevinsten kan være, at du bliver gladere for dig selv - for livet.

 
 
Et fantastisk sted, uanset om du har ar på sjælen, for mange kilo på sidebenene eller bare trænger til luftforandring.
— Anette, 74 år.
_D4_3270.jpg
 

Fagtemaer

 

Et kursusforløb på Livsstilshøjskolen Gudum består af to overordnede elementer: Dels en række obligatoriske fag, som vi har forvalgt til dig. Samt en række fag, du selv tilvælger ud fra dine personlige interesser og behov. Nedenfor ser du skolens fagtemaer.

 

Motion og natur

For dig, der gerne vil bruge naturen som redskab i en varig livsstilsændring.

På Gudum får du brugt din krop på en sjov måde - og det foregår ofte i noget af Danmarks smukkeste (vestjyske) natur.

Du får motion, øget forbrænding og livsglæde - og inspiration til, hvordan du kan bruge naturen aktivt resten af livet.


Vægttab

(Livsstilslinjen) er også for dig, der vil tabe dig - eller som har en en generel interesse i emnet.

Du opnår indsigt i, hvordan psyken påvirker dit syn på mad - og om kostens betydning for dit energiniveau.

Du bliver også klogere på vaner, motivation og på motions betydning for menneskets psykiske og fysiske velvære.


Yoga og mindfullness

På (livsstilslinjen) kan du også få undervisning i selvomsorg.

Med undervisning i yoga og mindfullness efterstræber vi en mere venlig og ikke-dømmende indstilling til os selv og vores omgivelser og oplever derigennem større indre ro og balance. Du får redskaber til, hvordan du selv fremover kan dyrke blid motion og opnå fysisk afstresning.


_D4_3586.jpg

NYHED med start den 31. marts:

AKUPUNKTUR-FILOSOFI OG MEDICINSK QI GONG.

Lær at håndtere af stress og ubalancer gennem akupunktur filosofi og Medicinsk Qi-gong

Her får du et helt unikt kursus/uddannelse, hvor du specialiseres i at forstå vores kulturs udfordringer med stress og ubalance gennem stresstyper og de fem faser i traditionel kinetisk medicin (TKM).

Download brochure.


Introduktion til Fitness- redskaber

Skolen har (næsten) alt, hvad du kan begære af fitnessmaskiner, cross trainere, romaskiner og løbebånd.

På kurset lærer du at bruge maskiner og udstyr korrekt, så du styrkes uden at få skader.

Vi udarbejder dit individuelle styrketræningsprogram, som du kan fortsætte, når du vender hjem. Medbring vandflaske og sved-håndklæde.


Rundt om motion

Du lærer at få det mest optimale udbytte ud af din motion. Faget giver indblik i bagvedliggende fysiologiske faktorer og du lærer at træne korrekt, at forebygge skader, og at restituere. Vi kommer også ind på sammenhængene mellem kost, bevægelighed og psyke. Der vil være særligt fokus på sarkopani og styrketræning.


Wellness

Er du til noget ekstra forkælelse? Kurbad Limfjorden tilbyder nogle ekstremt lækre wellnessoplevelser og vi har i foråret 2019 indgået en særlig fordelagtig aftale med kurbadet, som gør, at vi som noget ekstra tilbyde en ugentlig omgang wellness til alle kursister, der starter kursus den 17. februar.

Glæd dig!


Yoga

Med undervisning i yoga efterstræber vi en mere venlig og ikke-dømmende indstilling til os selv og vores omgivelser og oplever derigennem større indre ro og balance. Vi har fokus på åndedrættet og hver seance slutter med en afspænding af kortere eller længere varighed.

Du får redskaber til, hvordan du selv fremover kan dyrke blid motion og opnå fysisk afstresning.

_D4_3201.jpg

Bodytone på stol

Stolen er omdrejningspunkt for denne unikke træningsform, der henvender sig til alle uanset mobilitet. Du øver selv indflydelse på sværhedsgrad og intensitet. Du får pulsen op, styrket muskelmassen og optimerer balance og smidighed. Det hele er tilsat musik, hyggeligt samvær og stemningen er skøn. Alle øvelser er lige til at tage med, så du kan fortsætte træningen derhjemme.


Undgå stress

Stress rammer ikke kun dem som har travlt. Stress er et kropsligt udtryk for en indre tilstand, hvor krop og psyke har været på overarbejde alt for længe med at finde energi til livet. Vi sætter fokus på, hvad stress er, hvem det rammer og hvad du selv kan gøre for at skabe dig et liv med mere omsorg for dig selv og større livsglæde.


Brug naturen

Her lærer du at lave et varieret træningsprogram, hvor det primære træningsinstrument er naturen. Til forskel fra et træningscenter bliver kroppen på en motionstur i naturen udfordret med varieret underlag og alle sanser stimuleres og lungerne får frisk luft. Vi styrker hele kroppen, konditionen, balancen og koordinationen og vi sørger for, at du ved, hvordan du fortsætter de gode takter hjemme.


_D4_3084.jpg

Sang & musik

Kan du lide at synge sammen med andre og at lære nye sange? Så har du den perfekte chance her.

Det har altid været en del af højskoleånden at synge sammen. Det giver et helt særligt fællesskab, når menneskestemmer smelter sammen på tværs af baggrund og alder.

Vi synger nye og gamle sange fra Højskolesangbogen indtil fællesskabet og lykken stiger i hver en fiber i vores krop.


Vaner & motivation

Hjernen er blevet kodet til at frustrationer og søde sager hænger sammen som ærtehalm. Du tænker ikke mere over det, det hænger bare naturligt sammen, og du tager på i vægt - du har fået en såkaldt “dårlig vane”.

I faget Vaner & Motivation undersøger vi både gode og dårlige vaner i en tryg og varm atmosfære, og vi bliver bedre til at gennemskue og ændre de dårlige.


Livsstilspsykologi

Hvorfor mister jeg motivationen gang på gang? Og hvorfor er selvtillid og selvværd så lavt? Kan jeg blive bedre til at sætte grænser? Måske tumler du med lignende spørgsmål i dit liv.

I fællesskab bliver vi klogere på os selv og hinanden og vigtigst af alt - vi lærer værktøjerne til at ændre på tingene.


Rytme & puls

En dejlig pose blandede (sunde) bolsjer, hvor vi leger med simple serier, pulstræning, let aerobic og kick boksning og lege til musik.

Vi undgår øvelser med hop, og alle med lyst til at danse og bevæge sig til musik kan være med.


Fællesfag

På Livsstilshøjskolen tilbyder vi en række “alment dannende” som er obligatoriske for alle. En fælles vitaminindsprøjtning til hjernen.

Fagene er som fællesnævner super spændende og handler i sidste ende om, hvem vi er, hvordan vi finder vores plads i livet og dermed optimere rammerne for et godt liv i balance.

_D4_4762.jpg

Personligt træningsprogram

På kurset lærer du at sammensætte dit eget personlige træningsprogram, så det matcher dine personlige målsætninger.

Træningsprogrammet kan du bruge, når du vender hjem fra Livsstilshøjskolen og lang tid ud i fremtiden. En varig livsstilsændring er i støbeskeen.


Vandring & naturen

Livsstilshøjskolen Gudum er omgivet af Vestjyllands smukkeste natur - Klosterheden plantage, Limfjorden, Toftum Bjerge, Kilen, Venø, istidslandskaberne ved Lemvig og Vesterhavet.

Vi besøger stederne i det lange modul på onsdage - uden en fast plan, da turvalget helt afhænger af vejrlig og vindretning. Regntøj og godt fodtøj er et must. Der garanteres nogle helt fantastisk smukke naturoplevelser i hyggeligt selskab.


Meditation & afspænding

En uge med meditation (om formiddagen) i teori og praksis med fokus på fordybelse, ro og glæde. Vi arbejder med meditation som værktøj i hverdagen og med medicinsk Qi Dong (De otte brokader).

Vi beskæftiger os med kropsscanninger og afspænding og du bliver tilbudt øre-akupunktur (NADA).

Og så er nærværet og den menneskelige varme selvfølgelig en del af denne fantastiske oplevelse, der vil flytte dig som menneske.


Højskole og debat

Den frie debat er en vigtig grundsøjle for demokratiet.

På kurset benytter vi os af den danske vidtstrakte ytringsfrihed og lader meninger brydes.

Det kan være om religion, politik, kultur og samfundsforhold. Og vi holder fanen højt, hvad angår at rumme hinandens ofte vidt forskellige holdninger.


Højskoleaften

Vi holder en række højskoleaftener hen over året. De er en slags åbent hus, hvor vi åbner dørene for alle, der har lyst til for en stund at opleve livet og stemningen på en højskole.

Typisk vil omdrejningspunktet være et foredrag, ofte et som vækker en debat, vi så tager i forlængelse.

Der bliver naturligvis også sunget højt fra højskolesangbogen. Hvis du selv går med en ide til en event eller et foredrag, men mangler rammen, så kontakt os.


Foredrag

Noget af det bedste ved at gå på Livsstilshøjskolen Gudum er vores mange og alsidige foredrag om (næsten) alt - fra kunst over mad og blomsterdekorationer til motion, musik og kost.

Vi mener, at mennesket bliver rigere jo større indsigt det har i livets mange facetter.

Derfor, kom og lyt med, når der foredrages af egne undervisere eller foredragsholdere fra det ganske danske ind- og udland.


Ernæring

Helbredsskadelige tilstande som for eksempel overvægt kan tilbageføres til diæten, ligesom almindelige kroniske kredsløbssygdomme som diabetes og knogleskørhed kan det.

Heldigvis kan almindelige sundhedsproblemer forebygges og helbredes gennem en sund diæt.

 

Eksempel på skema

Skema.png
 
 
Livsstilshøjskolen Gudum er fyldt med kompetente og engagerede undervisere, og stedet har en forstanderinde, der ikke sidder bag en lukket dør men som er nærværende og synlig.
— Anette, 74 år.
_D4_3270.jpg
 
 

Tilvalg

Står du i en specifik livssituation med behov for “det lille ekstra”, så se om nogle af tilbudende nedenfor matcher og/eller ring og hør nærmere.

 

Vejledning

Skolen tilbyder vejledning, der primært retter sig mod valg af erhverv og vejledning i forhold til din karriere efter endt uddannelse.

Vi arbejder med dit CV - både i form af et traditionelt kronologisk CV og et kompetencemotiveret CV.

Vi træner dig også i at gå til jobsamtale.


Kostsamtaler

Under kostsamtalerne taler vi om kostens betydning for vores mentale og fysiske sundhed. Vi afdækker også de kulturelle og psykologiske grunde til at vi spiser som vi gør.

Gennem samtale og reflektion bliver du klogere på dig selv og den madkultur du er en del af. Bevidstheden giver dig mulighed for at træffe mere bevidste valg om, hvilken kost du vil spise nu og i fremtiden.


NADA-øreakupunktur

NADA øreakupunktur er kendt for at lindre eller afhjælpe stress, koncentrationsbesvær, mareridt, angsttilstande, tankemylder, abstinenser eller fysisk og psykisk uro.

Alle kan tåle øreakupunktur og det kan ikke overdrives. Sterile nåle indsættes i dine ører, hvorefter du sidder i rolige omgivelser og slapper af. Ingen samtale undervejs, blot ro og stilhed.


Mentorordning

På Livsstilshøjskolen Gudum har vi to uddannede mentorer. Er du ung mellem 17½ og 25 år, og er du i i risiko for ikke at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse, kan mentoren hjælpe dig. Kravet er at du skal have en uddannelsesplan fra Ungdommens uddannelsesvejledning, hvor et højskoleophold indgår.

Du og din mentor laver en skriftlig aftale om, hvordan dit ophold på skolen skal forløbe.


Mentorens opgaver

 • At give dig introduktion til skolen når du starter

 • At informere dig om regler og rutiner

 • At holde dig fokuseret på dine mål

 • At bibringe dig trivsel og tryghed

 • At give dig introduktion til det sociale fællesskab

 • At hjælpe dig med at løse eventuelle konflikter

 • At have nærvær og være til stede for dig

 • At kontakt andre uden for skolen

 • At kontakte til forældre

 • I øvrigt alt forefaldende som du måtte have behov for